- آیا ویروس کرونا دچار جهش شده است ؟
ویروس کرونای جدید هم مثل سایر خانواده کرونا ویروس ها مکررا دچار جهش می شود و گونه های جهش یافته ان اخیرا در انگلستان ، افریقای جنوبی ، برزیل و امریکا مشاهده شده است که این جهش ها نه تنها بر روی میزان سرایت و قدرت انتشار ویروس موثر بوده اند بلکه سبب افزایش قدرت کشندگی و مرگ و میر ناشی از ویروس نیز شده اند و همچنین گروه سنی پایین تر را هم می توانند گرفتار کنند .
- آیا ویروس کرونا به دو نوع خفیف و شدید تقسیم می شود ؟
یک نوع ویروس کرونا وجود داشته که نوع جهش یافته آن نیز اخیرا در جهان منتشر شده است ولی شدت وخامت حال مبتلایان بستگی به عوامل مختلفی چون نوع ویروس اولیه یا جهش یافته ، میزان و مدت تماس با بیمار و بار ویروسی انتقال یافته ، مقاومت بدن ، بیماری های زمینه ای ، استفاده یا عدم استفاده از ماسک و نوع ماسک استفاده شده و همچنین نحوه استفاده از آن و بسیاری عوامل دیگر دارد .
- آیا واکسن آنفولانزا می تواند از ما در برابر ویروس کرونای جدید محافظت کند ؟
خیر ، واکسن های مربوط به ذات الریه از قبیل واکسن آنفولانزا و غیره نمی تواند از بدن در مقابل ویروس جدید کرونا محافظت کند. ویروس کوید 19 انقدر متفاوت است که به واکسن خود نیاز دارد اما می تواند از ابتلای همزمان این بیماری ها با یکدیگر جلوگیری نماید.
- مهمترین اقدامات در جهت پیشگیری از ابتلا به این ویروس در حال حاضر چیست ؟
موثرترین اقدام در حال حاضر واکسیناسیون است اما با توجه به زمان بر بودن انجام واکسیناسیون عمومی ، همچنان باید :
استفاده از ماسک ، رعایت فاصله اجتماعی و پرهیز از حضور در مکان های شلوغ و بدون تهویه مناسب را رعایت کنید.
- از چه ماسکی و چگونه باید استفاده شود ؟
اخیرا توصیه می شود که عموم مردم از دو ماسک استفاده نمایند . به این صورت که ماسک پارچه ای را بر روی ماسک سه لایه بزنند. ماسک پارچه ای باید لبه های ماسک سه لایه را به صورت شما فشار دهد و ماسک سه لایه حتما باید دارای سیم فلزی بر روی پل بینی باشد و توسط آن به صورت کاملا فیکس شود .
همچنین برای کادر درمان و افراد در معرض خطر بالا ، لازم است از ماسک های N95 استفاده کنند که نیاز به ماسک دوم ندارد .
بیمارانی که تست کرونای آنها مثبت شده است نباید از ماسک های دریچه دار که به اشتباه فیلتر دار نامیده شده اند ، استفاده شود و ماسک های سه لایه با پوشش ماسک پارچه ای بر روی آن توصیه می گردد.
اشتباهات رایج در استفاده از ماسک :
استفاده اشتباه از دو ماسک سه لایه بر روی هم
نباید از ماسک 3 لایه بر روی ماسک N95 استفاده کرد
- همه گیری چقدر طول خواهد کشید ؟
نمی توان به درستی در این خصوص اظهار نظر کرد چون کنترل پاندمی بدون انجام واکسیناسیون عمومی امکان پذیر نیست و تا زمانی که درصد قابل توجهی از جمعیت عمومی تحت پوشش واکسیناسیون قرار نگیرند نمی توان به کنترل پاندمی خوش بین بود و از آنجایی که اجرای برنامه واکسیناسیون همگانی ، زمان بر خواهد بود ، منطقی ترین راه پیشگیری از ابتلا به کرونا ، ادامه استفاده از ماسک و رعایت مسائل بهداشتی است .
- اولین و مهمترین علایم بالینی بیماری کرونا چیست ؟
- شروع ناگهانی تب و سرفه
- شروع ناگهانی حداقل سه یا بیشتر از علایمی چون تب ، سرفه ، ضعف عمومی ، خستگی مفرط ، سر درد ، درد عضلانی ، گلو درد ، آبریزش بینی ، تنگی نفس ، بی اشتهایی ، تهوع ، استفراغ ، اسهال ، کاهش سطح هوشیاری
- از دست دادن حس بویایی و چشایی از جمله علایمی هستند که در بسیاری از مبتلایان گزارش شده است .
- تنگی نفس ممکن است بعد از گذشت 5 تا 8 روز از شروع علایم ، عارض شود که عموما نشانگر تشدید بیماری می باشد .
- در سیر بیماری کوید 19 معمولا سطح اکسیژن خون به چه میزان است ؟
- مرحله صفر : بی علامت / قبل از بروز علایم SPO2>93%
- مرحله یک : مراحل ابتدایی عفونت (Early infection) Spo2=90-93%
- مرحله دو :فاز تنفسی Spo2<90%
- مرحله سه : فاز التهابی شدید (Hyper inflammation) Spo2<88%
بیماری کوید 19 به صورت طیفی از علایم ، از بی علامتی و قبل از بروز علایم تا موارد پنومونی شدید و سندروم دیسترس شدید تنفسی (ARDS) تظاهر می کند . خاطر نشان می شود که علایم ثابت نیست و در هر زمان ممکن است بیمار ، وارد مرحله بعدی شود .
- دوران کمون بیماری و دور نمای آن به چه صورت است ؟
دوران کمون بیماری کووید 19 حدود 3-14 روز می باشد و به طور متوسط در طی 4-5 روز پس از تماس ، علایم آشکار می شود . در حدود 81% موارد بیماران مبتلا به صورت بی علامت بوده یا علائم خفیف تا متوسط دارند و در حدود 14 درصد موارد مبتلایان با علایم شدید و نیازمند بستری مراجعه می کنند . در 5 % موارد شرایط بحرانی شده و ممکن است نیازمند بستری در ICU و مراقبت های ویژه باشند.
به نظر می رسد که علایم بیماری در مراحل ابتدایی ، عمدتا مربوط به واکنش های وایرال است و در مراحل پیشرفته بیماری ، پاسخ های ایمنی بیشترین تاثیر را در بروز علایم دارند . البته واکنش های ویروسی تا انتهای بیماری کم و بیش ادامه دارد .
- تماس نزدیک به چه معنی است ؟
فردی که در شرایط زیر طی دو روز قبل تا 14 روز بعد از شروع علایم بیمار محتمل یا قطعی در تماس با او قرار گرفته باشد ،شامل :
تماس چهره به چهره در فاصله کمتر از یک متر و برای حداقل 15 دقیقه
تماس مستقیم فیزیکی با فرد محتمل یا قطعی
مراقبت از بیمار محتمل یا قطعی بدون استفاده از تجهیزات مناسب حفاظت فردی
- هنگام بروز علایم ، مراجعه زودرس به پزشک چه اهمیتی دارد ؟
تشخیص سریعتر بیماری باعث می شود که هم فرد مبتلا کمتر باعث انتقال آن در جامعه شود و همچنین توجه بیشتر به علایم هشدار و شروع سریعتر اقدامات حمایتی و درمانی شانس بهبودی را افزایش دهد . باید توجه داشت که در شرایط همه گیری یک ویروس ، می بایست اولین شک ابتلا به همان ویروس باشد .
- چه علائمی در رابطه با بیماری کووید 19 را باید جدی گرفت ؟
در هنگام بروز هر نوع علائم تنفسی حتی علائم مشابه حساسیت فصلی و سرماخوردگی ساده مانند آبریزش بینی ، گلودرد ، عطسه ، سرفه و … تا زمان تمام شدن همه گیری اولین شک باید کووید 19 باشد .
تب ، یکی از علائم مهم کووید 19 است اما همانطور که بارها محققان هشدار داده اند ، امکان درگیری با این بیماری به شکل بدون علامت و تب وجود دارد، پس افراد می توانند تب نداشته باشند اما به کرونا ویروس مبتلا بااشند.
- علائم بالینی کرونا در پوست چیست ؟
مهمترین علائم کرونا در پوست ضایعاتی شبیه کهیر در بیماریهای ویروسی است . وجود تب در افراد مهم است ، یعنی اگر فردی به مراکز درمانی مراجعه کند و دارای تب باشد و علائم پوستی داشته باشد، باید کرونا مورد بررسی قرار گیرد. اگر فرد تب نداشته باشد اما علائم پوستی داشته باشد احتمال ابتلا به کرونا کمتر است .
- چه بیماری های زمینه ای خطر بیماری شدید ناشی از کووید 19 را افزایش می دهند ؟
- بیماری های شدید قلبی – عروقی نظیر نارسایی قلب ، بیماری های عروق کرونر ، کاردیومیوپاتی
- بدخیمی ها
- نارسایی مزمن کلیوی
- COPD
- چاقی ( BMI>30 )
- آنمی سیکل سل
- پیوند Solid organ
- دیابت تیپ 2
- آسم
- سکته مغزی
- پرفشاری خون
- بارداری
- افراد سیگاری
- مصرف کننده های کورتیکواستروئیدها و سایر داروها ی ایمونوساپرسیو
- در چه افرادی باید احتیاطات ( فاصله ، ماسک و … ) را در نظر گرفت ؟
با توجه به وجود دوره کمون 2 تا 14 روزه و قابلیت انتقال ویروس در این دوران و حتی پس از آن ، می بایست مراودات اجتماعی کاهش یافته و با توجه به احتمال ناقل بودن افراد بدون علامت ، باید نسبت به همه افراد رعایت پروتکل های بهداشتی نظیر استفاده از ماسک و رعایت فاصله اجتماعی و پرهیز از حضور در فضاهای بسته و فاقد تهویه مناسب و … توصیه می شود .
https://daroosazam.com/product/%d9%be%d8%a7%d9%84%d8%b3-%d8%a7%da%a9%d8%b3%db%8c%d9%85%d8%aa%d9%80%d9%80%d8%b1-pulse-oximetr/