دسته‌بندی نشده

آیا تب دنگی کشنده است؟

تب دنگی

بیماری تب دنگی

تب دونگی یا به اصطلاح تب استخوان شکن، در دسته بیماری های ویروسی مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری قرار می گیرد که از طریق نوعی پشه آلوده که روز ها فعال است به انسان ها منتقل می شود به طوری که ابتدا این پشه، فرد آلوده را نیش می زند و زمانی که آلوده شد این ویروس را به فرد دیگری منتقل می کند. ویروس هایی که سبب به وجود آمدن این بیماری می شوند در 4 نوع طبقه بندی می شوند که عبارتند از:

  • DENV-1
  • DENV-2
  • DENV-3
  • DENV-4

آیا تب دونگی واگیر دار است؟

پشه آئدس آلبوپیکتوس( پشه ببر آسیایی) و آئدس ایجیپتی سبب انتقال این بیماری می شوند. با وجود این بیماری، شیوع تب زرد در جان بسیار کاهش یافت. می توان گفت تواناترین و سریع ترین پشه در انتقال تب دونگی، آئدس ایجیپتی نام دارد به طوری که پشه ببر آسیایی در زیر مجموعه آن قرار گرفته است.

گاهی برخی افراد تصور می کنند که تب دونگی نیز مانند بیماری کرونا واگیردار است و باید از فرد آلوده دوری کنند اما باید گفت که این بیماری واگیردار نیست زیرا فقط در اثر نیش پشه آلوده به افراد منتقل می شود به همین سبب اگر فردی در خانواده و یا اطراف شما به این بیماری دچار شد، بابت این قضیه نگران نباشید زیرا این بیماری از فردی به فرد دیگر قابل انتقال نیست.

این بیماری فقط در یک حالت، از فردی به فرد دیگر انتقال پیدا می کند آن هم زمانی است که خانم باردار به تب دونگی مبتلا می شود و این بیماری را به کودک خود منتقل کند.

درمان تب دونگی

علائم مربوط به این بیماری بین 2-7 روز ادامه دارد حتی طبق گزارش هایی که جمع افرادی شده است برخی افراد علائم این بیماری را تا 10 روز نیز نشان داده اند اما متاسفانه هنوز درمان مشخص و قطعی تب دنگی شناخته نشده است به همین علت درمان به موقع و سریع این بیماری می تواند بسیار کمک کننده باشد معمولا افراد مبتلا به این بیماری به دو دسته تقسیم می شوند:

  1. افرادی که دچار تب دنگی خفیف می شوند
  2. افردی که دچار تب دنگی شدید می شوند

با وجود این که هنوز درمان مشخصی برای این بیماری وجود ندارد اکثر افرادی که به این بیماری مبتلا می شوند بدون علائم و یا با علائم خفیف هستند و پس از یک الی دو هفته بهبود پیدا می کنند اما در صورتی که فرد دچار تب دنگی شدید شود به علت خونریزی داخلی، آسیب به اندام ها و افت شدید فشار خون ممکن است فرد به کما رفته و سپس دچار مرگ شود به همین علت هر چه سریع تر این بیماران باید در بیمارستان بستری شوند تا تحت درمان قرار گیرند تا خطر مرگ در آن ها کاهش یابد. بنابراین می توانیم بگوییم تب دنگی همیشه کشنده نیست.

علائم تب دونگی

معمولا پزشکان به افرادی که مبتلا به بیماری تب دنگی شده اند و در خانه می ماند توصیه هایی می کنند که در زیر این موارد را برای شما آورده ایم:

  • از آن جایی که یکی از علائم این بیماری استفراغ و تب است پزشک توصیه می کند از مایعات به مقدار فراوان استفاده شود.
  • تب دونگی همراه با درد در نواحی مختلف مانند چشم، سر، شکم و … می باشد، برای کاهش درد و تب خود می توانید از استامینوفن استفاده نمایید.
  • یکی از دیگر توصیه های پزشکان، مصرف قطره منتول برای تب دنگی است که به کنترل سردر های ناشی از این بیماری کمک می کند.
  • معمولا اکالیپتوس تا کنون برای سرماخوردگی، سردرد و مشکلات تنفسی بسیار خوب و کارآمد واقع شده است بنابراین می توان گفت مصرف اکالیپتوس برای تب دونگی بسیار موثر است.
  • استفاده از کمپرس سرد نیز در کاهش تب ناشی از این بیماری موثر است.
  • برای جلوگیری از افزایش خونریزی و رقیق شدن خون از مصرف آسپرین و ایبوپروفن جلوگیری کنید.

راه های پیشگیری از ابتلا به تب دنگی

برخی افراد ممکن است در طول زندگی خود چندین بار در معرض این بیماری قرار بگیرند بنابراین به افرادی که یک بار به این بیماری مبتلا می شوند توصیه می شود واکسن 3 دوزی این بیماری را در مدت 12 ماه تزریق کنند تا اگر دفعات بعد به تب دونگی مبتلا شدند، دچار علائم شدید ناشی از این بیماری نشوند. اما باید به این نکته توجه کنیم که تمامی افراد نمی توانند از این واکسن استفاده کنند یعنی افرادی قبلا دچار این بیماری نشده اند نمیتوانند از واکسن استفاده کنند چرا که ممکن است در بدن این افراد نتیجه عکس دهد.

راه دیگری که برای پیشگیری از نیش این حشره وجود دارد این است که از اسپری دفع حشرات استفاده نمایید، این اسپری ها به دو صورت در بازار وجود دارند یک حالت اسپری دفع حشرات بدن است و دیگری اسپری دفع حشرات البسه و وسایل مرتبط می باشد که در داخل این نوع اسپری ها از پرمترین استفاده شده است که در دفع حشرات بسیار موثر است.

پیشگیری از تب دنگی

معمولا پشه های ناقل این بیماری تا قبل از تاریکی هوا فعالیت بیشتری دارند بنابراین احتمال نیش این حشرات شب ها کمتر بوده اما باید به این توجه کنید که حتمال ابتلا به این بیماری غیرممکن است به همین علت بیرون منزل، از لباس های پوشیده استفاده نمایید. بنابراین موارد پیشگیری از ابتلا به تب دنگی را می توانیم به موارد زیر خلاصه کنیم:

  • واکسن تب دونگی به نام Dengvaxia
  • دوری از مناطقی که پشه های ناقل این بیماری هستند.
  • پوشیدن لباس هایی که بدن را به طور کامل می پوشاند.
  • اسپری و لوسیون دفع حشرات

سوالات متداول

آیا شیوع این بیماری در ایران زیاد است؟

خیر، اما باید این بیماری را جدی گرفت چرا که طبق آمار مورد بررسی تا کنون 120 نفر به این بیماری مبتلا شده اند اگر چه با توجه به جمعیت ایران ممکن است کم باشد اما نباید خطر آن را نادیده بگیریم.

شکل ظاهری پشه ناقل این بیماری چگونه است؟

به طورکلی این چشه کوچک، بدن سیاهی دارد و در قسمت پاهایش نوار های سفیدی دارد و بروی بدن آن یه طرحی مانند چنگک سفید رنگ وجود دارد.

چه آزمایش هایی به تشخیص تب دنگی کمک می کند؟

آزمایش آنتی بادی، PCR

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کپچا *محدودیت زمانی مجاز به پایان رسید. لطفا کد امنیتی را دوباره تکمیل کنید.