کم خونی یا فقر آهن زمانی گفته می شود که بدن به اندازه ی کافی آهن تولید نکند یعنی نتواند به اندازه ی کافی گلبول قرمز بسازد.
گلبولهای قرمز شامل آهن و هموگلوبین می باشند که باعث انتقال اکسیژن به تمام اندام های بدن می شوند و اگر فرد به کم خونی مبتلا شود تقریبا همیشه احساس خستگی و بی حالی دارد و همینطور رنگ پریدگی و سردرد و سرگیجه،خشکی پوست و ناخن از نشانه های کم خونی می باشد.
عوارض قرص آهن
قرص آهن معمولا مکملی است که برای اکثر افراد لازم است و عوارض خاصی ندارد همچنین اگر عوارضی داشته باشد عوارض قرص آهن خارجی و
ایرانی باهم متفاوت نیست.
عوارضی که ممکن است با مصرف قرص آهن برای فرد به وجود بیاید :
-
مشکلات گوارشی
اگر فرد مشکلات گوارشی داشته باشد با مصرف قرص آهن به صورت ناشتا دچار معده درد و شکم درد می شود
افرادی که مشکلات گوارشی دارند بهتر است قرص آهن را همراه غذا با یک لیوان پر آب مصرف کنند ولی افرادی که مشکلات گوارشی ندارند بهتر است قرص آهن را به صورت ناشتا هر روز صبح مصرف نمایند تا جذب سریع تری برایشان داشته باشد .
-
آلرژی
افرادی که آلرژی دارند ممکن است بدنشان به قرص آهن نیز آلرژی داشته باشد البته درصد کمی از افراد هستن که به قرص آهن بدنشان واکنش نشان دهد .
آرژی به قرص آهن ایجاد کهیر و تورم پوست می باشد همچنین تورم گلو،لب و مشکل در تنفس که به محض وجود این موارد از مصرف دارو جلوگیری نمایید .
-
تداخل دارویی
مصرف همزمان قرص آهن با داروهایی از قبیل داروهای تیروئید،پارکینسون و اعصاب ممکن است تداخل داشته باشد
بهتر است اگر این داروهارا مصرف می کنید با پزشک مربوطه در مورد استفاده از قرص آهن مشورت بگیرید.
-
مسمومیت با آهن
افرادی که اهن در بدنشان زیاد است لزومی به استفاده از قرص آهن نمی باشد پس اگر به طور سرخود آهن مصرف کنند ممکن سطح آهن در بدنشان بالا رود و فرد دچار مسمومست و حتی نارسایی کبد می شود.
بهتر است قبل از استفاده از هر مکملی یک آزمایش کامل بدهید و هر ویتامینی که در بدنتان کم بود با توجه به میزان آن مکمل مربوطه را مصرف نمایید .
-
عوارض نادر مصرف قرص آهن
عوارض نادری که قرص آهن در افراد ایجاد می کند شامل : کمرد درد،گرگرفتگی،درد در عضلات،دوبینی و سرگیجه می شود که این موارد خیلی نادر است و احتمال خیلی کمی دارد که فرد دچار این عوارض بشود.
-
تغییر رنگ دندان
با مصرف ویال آهن که به صورت مایع می باشد چون با دندان برخورد می کند ممکن است رنگ دندان تغییر کند و کمی تیره شود
مخصوصا در کودکان که با مصرف قطره آهن دندان هایشان تیره می شود.
-
یبوست
بعضی افراد ممکن است با مصرف قرص آهن دچار یبوست شوند که این مورد نگران کننده نیست و با قطع مصرف قرص یبوست از بین می رود.
-
مدفوع تیره
با مصرف قرص آهن در بعضی افراد باعث می شود مدفوعشان تیره رنگ شود که به دلیل عدم وجود گلبول قرمز می باشد،این مورد بی خطر بوده و می توانید مصرف قرص را متوقف نمایید .
عوارض قرص آهن از نظر طب سنتی
از نظر طب سنتی مصرف داروهایی شیمیایی برای بدن مفید نمی باشد و ممکن است معده و کبد بعد از استفاده ی طولانی آسیب ببیند
نظر طب سنتی برای کم خونی مخلوط مصرف سیب و عسل می باشد که با مصرف 2 بار در روز می توانید کم خونی را از بین ببرید .
همچنین براده های آهن رو بجوشانید و موادی که از آن حاصل می شود را میل نمایید .
عوارض قرص آهن فروفورت
قرص آهن فروفورت 2 نوع می باشد فروفورت گاین و فروفورت دئودنال
فروفورت گاین دارای آهن و فولیک اسید می باشد و فروفورت دئودنال دارای آهن می باشد
قرص فروفورت دارای عوارض نمی باشد اتفاقا برای خانم های باردار مفید می باشد چون تامین نیازهای بدن را انجام می دهد اما در مورد تداخل دارویی یا آلرژی به دارو باید محتاط باشید و طبق نظر پزشک مصرف نمایید .
عوارض قرص آهن روی پوست
قرص آهن بر روی پوست عوارض خاصی ندارد شاید برای بعضی افراد مصرف قرص آهن باعث ایجاد آلرژی شود که این حساسیت منجر به ایجاد کهیر یا تورم روی پوست شود که این احتمال برای 1 درصد از افراد می باشد.
عوارض قرص آهن و حالت تهوع
افرادی که با مصرف قرص آهن حالت تهوع می گیرند لازم است قرص آهنی که دارای ترکیب آهن و ویتامین سی می باشد را مصرف کنند چون ویتامین سی درون قرص آهن باعث می شود تا فرد دچار حالت تهوع نشود و سلامت باشد و همینطور آهن با جذب بیشتری در بدن جذب شود خرید قرص ویتامین سی و آهن را می توانید در سایت داروسازم دات کام سفارش دهید .
عوارض مصرف قرص آهن با ویتامین سی
قرص آهن و قرص زینک از قرص هایی هستن که اگر با ویتامین سی مصرف شود جذب بالاتری دارد و بهتر جواب میگیرید ولی این در صورتی است که شما به میزان لازم آهن و ویتامین سی را مصرف نمایید اگر مصرف آهن و ویتامین سی بیشتر از حدمجاز باشد مقدار اضافی دفع می شود و باعث مشکلات گوارشی می شود به همین خاطر مصرف قرص های مکمل دستور خاصی دارد .
عوارض قرص آهن در سه ماه اول بارداری
در سه ماه اول بارداری چون هورمون های فرد به هم میریزد ممکن است فرد دچار حالت تهوع،سرگیجه و سردرد شود و در ماه های بعد اسهال و یبوست داشته باشد ولی در بارداری مخصوصا در اوایل بارداری مصرف قرص اهن را به هیچ وجه قطع ننمایید چون با کمبود آهن نوزاد به مشکل می خورد .
عوارض کم خونی در خانم های باردار
بیشترین آهن در بدن در هموگلوبین می باشد،هموگلوبین وظیفه ی اکسیژن رسانی به اندام ها را دارد اگر آهن در بدن کم باشد هموگلوبین هم کم می شود و اکسیژن رسانی به اندام ها کامل انجام نمی شود
در بدن فردی که باردار است خون زیادتر از فردی که باردار نیست می باشد و دلیل آن این است که مقدار زیادی از این خون به سمت جنین حرکت می کند اگر مادر کم خونی داشته باشد به سیستم ایمنی جنین آسیب واارد می شود و جنین نمی تواند رشد خوبی داشته باشد.
چه افرادی ممکن است به مکمل آهن احتیاج داشته باشند ؟
خانم هایی که قصد باردار شدن دارند
خانم های باردار
افرادی که در سنین بالا هستن
افرادی که دچار خستگی مفرط می شوند
گیاهخواران
افرادی که جراحی لاغری انجام دادن و …
این افراد بهتر است که حتما قرص آهن مصرف کنند تا دچار مشکلات فقر آهن نشوند .
فواید قرص آهن روی پوست
بسیاری از افراد هستن که رژیم غذایی مفیدی برای سلامتی خود ندارند و یا برای تامین نیازهای بدن خود مواد غذایی مناسب استفاده نمی کنند
اینگونه افراد که شامل بسیاری از افراد می شود باید برای تامین نیازهای بدن دارو مصرف کنند تا کمبود این مکمل ها سلامتیشان را به خطر نیندازد
از جمله قرص های آهن با کیفیت و تاثیرگذار را می توان در داروخانه آنلاین به کپسول ففول که تامین کننده فولیک اسید روزانه است
فرودین که حاوی آهن، فولیک اسید،ویتامین سی و ب12 می باشد
فروسیس که حاوی بکمپلکس،ویتامین سی،زینک و یونی فرو حاوی ب12 و ب6 می باشد اشاره کرد .
سوال های متداول
- بهترین زمان مصرف قرص آهن چه زمانی است ؟ برای افرادی که ناراحتی گوارشی ندارند قرص آهن بهتر است ناشتا با معده ی خالی مصرف شود
- آیا مصرف قرص آهن در زمان بارداری لازم است؟بله مصرف قرص آهن در دوران بارداری به رفع کم خونی مادر کمک می کند و سیستم ایمنی نوزاد را بالا می برد
- آیا درمان خانگی برای کم خونی موثر است؟ بله با مصرف غذاهای دارای آهن و حبوبات آهن دار می توانید کم خونی را برطرف نمایید
- قرص آهن را چند روز یکبار بخوریم؟ معمولا روزی 1 عدد ولی اگر کم خونی زیاد باشد با توجه به دوز دارو روزی 2 تا 3 بار هم میشود مصرف کرد.
- قرص آهن را با چه چیزی نباید خورد؟با شیر یا آبمیوه مصرف نکنید و فقط با یک لیوان پر آب مصرف نمایید .