اگر قصد پیشگیری از بارداری را دارید، احتمالاً در مورد قرصهای ال دی (Low-Dose Birth Control) یا (Contraceptive LD) یا همان قرص های ضد بارداری با دوز پایین شنیدهاید. اما آنها دقیقا چه هستند؟ بیایید به بررسی این نوع محبوب پیشگیری از بارداری بپردازیم.
قرص های ال دی ( ضد بارداری با دوز پایین )
قرص های ال دی ( ضدبارداری با دوز پایین ) یک داروی ضدبارداری است که برای پیشگیری از بارداری، درمان پریودهای نامنظم و برخی کاربردهای دیگر استفاده میشود و حاوی مقادیر کمتری هورمون در مقایسه با قرص های سنتی هستند. این قرص ها در دو نوع اصلی وجود دارند:
قرص های ترکیبی: این قرص ها حاوی استروژن و پروژسترون هستند. آنها معمولا بین 10 تا 35 میکروگرم استروژن دارند، در حالی که قرص های با دوز بالاتر اغلب 50 میکروگرم یا بیشتر 1 دارند.
قرص های فقط پروژسترون: که به عنوان قرص های کوچک نیز شناخته می شوند، فقط حاوی پروژسترون مصنوعی هستند. یک بسته معمولاً حاوی 28 قرص فعال است
قرص ال دی چگونه عمل میکند؟
قرصهای ال دی و هورمون های موجود در ان به روشهای زیر از بارداری جلوگیری میکنند:
– توقف یا کاهش تخمکگذاری
– غلیظ شدن مخاط دهانه رحم به جهت جلوگیری از ورود اسپرم به رحم
– نازک شدن پوشش داخلی رحم (اندومتر) به جهت احتمال کمتر چسبیدن تخمک بارورشده
فواید قرص های ال دی
قرص های ال دی علاوه بر روشی مطمئن و ایمن برای پیشگیری از بارداری، مزیتهای دیگری هم دارند، از جمله:
- ایجاد سیکل قاعدگی منظمتر
- درمان یا کاهش علائم اندومتریوز و فیبروم رحم
- کاهش دردهای قاعدگی (دیسمنوره)
- کنترل سندروم پیش از قاعدگی (PMS) و اختلال ملال پیش از قاعدگی (PMDD)
- خفیف کردن علائم قبل از یائسگی
- کاهش خطر ابتلا به برخی سرطانها از جمله سرطان تخمدان و سرطان روده بزرگ
- کاهش خطر کیست تخمدان
- درمان سندروم تخمدان پلیکیستیک (PCOS)
- کاهش احتمال بارداری خارج از رحم
- بهبود آکنه
- توقف رشد موهای زائد
- کاهش میگرن
- کنترل گرگرفتگی در دوران گذار به یائسگی.
چرا قرص های ال دی ؟
دلایل مختلفی وجود دارد که چرا افراد ممکن است قرص های با دوز پایین را انتخاب کنند:
عوارض جانبی کمتر
در واقع قرصهای ال دی که دوز پایینتری دارند باعث ایجاد مشکلات کمتری نسبت به قرصهای با دوز بالاتر میشوند. از آن جمله می توان به کاهش اندومتریوز و علائم خفیف قبل از یائسگی اشاره نمود.
مزایای فراتر از کنترل تولد
جالب اینجاست که قرصهای ال دی با دوز پایین برخی مزایای سلامتی را فراتر از جلوگیری از بارداری ارائه میدهند:
- خطر کمتر سرطان تخمدان
- کاهش احتمال حاملگی خارج رحمی
- محافظت احتمالی در برابر برخی سرطانها، مانند سرطان تخمدان
خطرات بالقوه و عوارض جانبی مصرف قرص های ال دی
در حالی که به طور کلی این قرص ها ایمن هستند، مواردی وجود دارد که باید در نظر داشته باشید:
- نگرانی های سلامت قلب: استروژن اندکی خطر مشکلات قلبی را افزایش می دهد. این احتمال در افراد سیگاری بالای 35 سال یا کسانی که سایر عوامل خطر بیماری قلبی دارند ، افزایش می یابد.
- لخته شدن خون: به ندرت، استروژن می تواند باعث لخته شدن خون در وریدها شود.
- خطرات سرطان: استفاده طولانی مدت ممکن است خطر سرطان سینه و دهانه رحم را افزایش دهد. اگرچه تحقیقات نشان می دهد که خطر سرطان دهانه رحم پس از 10 سال استفاده کاهش می یابد.
عوارض مصرف قرص ال دی
بروز عوارض جانبی در همه قرصهای ضدبارداری هورمونی رایج است، اگرچه برخی افراد با قرصهای فقط-پروژستین عوارض جانبی کمتری را گزارش میکنند.
اکثر عوارض جانبی نیازی به مراقبت پزشکی ندارند و پس از تطبیق بدن با دارو، ناپدید میشوند. در صورت تداوم عوارض یا نگرانی از آن با پزشک خود مشورت کنید.
شایعترین عوارض قرص ال دی
- تغییرات در چرخه خواب
- تحریکپذیری یا بدخلقی
- حالت تهوع
- دلدرد
- سردرد
- استفراغ
- اسهال
- لکهبینی بین قاعدگی (قاعدگی غیرطبیعی)
- افزایش وزن
- حساسیت، درد یا تورم پستان
- تغییرات در میل جنسی.
ممکن است بین دورههای قاعدگی یا عقبافتادن قاعدگی، لکهبینی یا خونریزی داشته باشید. اگر این حالت مکرر اتفاق افتاد یا به مدت طولانی ادامه داشت، با پزشک خود مشورت کنید. در صورت مشاهده تورم و درد در اندامها، تنگی نفس، درد قفسه سینه یا تغییر در بینایی به پزشک خود اطلاع دهید، زیرا ممکن است نشانه لخته شدن خون باشد.آنچه گفتیم، همه عوارض قرص ال دی نیست. برای آگاهی از فهرست کامل عوارض این دارو، بروشور داخل جعبه دارو را ببینید.
نکات کلیدی مصرف قرص های ال دی
- قرص های ال دی را در صورت بروز ناراحتی و سوزش معده، همراه غذا مصرف نمایید.
- قرص های ال دی را بلافاصله پس از خروج از بستهبندی، مصرف کنید.
- قرص های ال دی را در 24 ساعت اول پریود خود شروع کنید، مگر اینکه پزشک دستور دیگری بدهد.
- قرص های ال دی را بهتر است هر روز در یک ساعت معین مصرف کنید.
- از مصرف هیچ دوزی از قرص های ال دی صرفنظر نکنید، حتی اگر اغلب رابطه جنسی ندارید. اگر لکهبینی، خونریزی یا حالت تهوع دارید، مصرف قرصها را کنار نگذارید. در صورت از بین نرفتن این عوارض، با پزشک خود مشورت کنید.
- اگر یک نوبت از قرص ال دی را فراموش کردید، بهمحض یادآوری آن را بخورید و دوز بعدی را هم سر ساعت خودش مصرف کنید. این بدان معنی است که شما میتوانید دو دوز را در همان روز بخورید. اگر بیش از یک دوز از قرص ال دی را فراموش کردید، بروشور دارو را بخوانید یا برای راهنمایی با پزشک خود تماس بگیرید.
- اگر یک یا چند دوز از قرص ال دی را فراموش کردید، باید به مدت هفت روز پس از شروع مجدد از یک روش پشتیبان پیشگیری از بارداری استفاده کنید. اگر در مورد نحوه کنترل دوز فراموششده مطمئن نیستید، از یک روش اضافی کنترل بارداری (مثلا کاندوم) استفاده کنید و از راهنمایی پزشک خود کمک بگیرید.
چه زمانی باید مصرف قرص های ال دی را ترک کرد ؟
اگر عوارض جانبی غیرقابل تحملی را تجربه میکنید یا احساس میکنید که خطرات آن بیشتر از فواید آن است، جایگزین کردن روشهای دیگر کنترل بارداری کاملاً خوب است. در واقع، به طور کلی بهتر است قبل از یافتن یکی از بهترین روش های پیشگیری از بارداری، انواع مختلفی از آن ها را امتحان نمود.
کلام پایانی
قرص های ال دی و ضدبارداری با دوز پایین می توانند انتخابی عالی برای بسیاری از زنان باشند. در واقع این قرص ها پیشگیری موثر از بارداری را همراه با مزایای سلامتی بالقوه ارائه می دهند. با این حال، بسیار مهم است که همه جنبه ها را با پزشک خود در میان بگذارید، از جمله هرگونه سابقه سلامت شخصی یا نگرانی هایی که ممکن است داشته باشید.
به یاد داشته باشید، آنچه برای شخص دیگری مفید است ممکن است برای شما کارساز نباشد. تا زمانی که روش مناسب را پیدا نکرده اید، از امتحان گزینه های مختلف تردید نکنید. و همیشه قبل از شروع هر رژیم دارویی جدید با یک متخصص مراقبت های بهداشتی مشورت کنید.
سوالات متداول
مدت زمان مصرف قرص های ال دی چگونه است؟
بهتر است مصرف قرص را از روز اول سیکل قاعدگی خود شروع کنید و یک ماه کامل به مصرف آن ادامه دهید. وقتی بسته تمام شد، بسته جدید را شروع کنید.
آیا مصرف قرص ال دی در دوران شیردهی مجاز است ؟
بهطور کلی، استفاده از قرص ال دی تا زمانی که مادر شیرده کودک خود را بهطور کامل از شیر نگرفته، توصیه نمیشود. زیرا احتمال این می رود که شیردهی تحت تاثیر این قرص ها قرار بگیرد.و
آیا قرص ال دی از بیماریهای مقاربتی (STD) جلوگیری میکند؟
خیر، این قرص از شما در برابر بیماریهای مقاربتی (STDs) یا عفونتها (STIs) محافظت نمیکن
بهترین راه برای جلوگیری از STD استفاده از کاندوم علاوه بر قرص است.