ایا آمپول ملیتاید لاغر میکند و تفاوت آن با ساکسندا و ویکتوزا در چیست ؟
ملیتاید چیست ؟
ملیتاید یک برند ایرانی از داروی لیراگلوتاید می باشد. با توجه به این که امروزه در کشور ما واردات داروهای خارجی دچار اختلال شده است، شرکت داروسازی سیناژن، ملیتاید را همسان و مشابه با ترکیبات ویکتوزا و ساکسندا تولید کرده است. ملیتاید به لحاظ مولکول دارویی کاملا مشابه همسانان خارجی خود و در واقع هم یک چربی سوز در درمان چاقی مفرط و هم یک دارو برای کنترل قند خون در افراد با دیابت نوع ۲ است.
GLP-1 هورمونی است طبیعی که تنظیم کننده قند خون می باشد. لیراگلوتاید در واقع با فعال نمودن گیرنده GLP-1، باعث تحریک ترشح انسولین شده و در نتیجه قند خون را تنظیم میکند.همچنین این دارو سبب تاخیر در تخیله معده شده در نتیجه احساس طولانی مدت تر سیری و کمتر خوردن غذا می گردد.
لیراگلوتاید چیست؟
لیراگلوتاید باعث افزایش ترشح انسولین درون زا می گردد، دقیقا به مثابه هورمون انسانی GLP-1 عمل می کند و تنظیم کننده قند خون می باشد. لیراگلوتاید در سه نام تجاری تولید می شود. که در ادامه به معرفی آنها خواهیم پرداخت.
ملیتاید(Melitide)
ملیتاید نام تجاری داروی لیراگلوتاید است که توسط شرکت سیناژن در ایران تولید می شود و شما می توانید جهت تهیه آن به سایت داروسازم مراجعه فرمایید. آمپول ملیتاید پایین آوردنده قند در خون کودکان بالاتر از 10 سال و مناسب برای افراد مبتلا به دیابت نوع 2 می باشد. از دیگر موارد کاربرد آمپول ملیتاید ، کاهش ریسک عارضه های قلب و مغز، نظیر سکته قلبی و مغزی و کاهش بروز مرگ در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 می باشد. اما مهمترین کاربرد آن برای کنترل وزن در افراد چاق مقاوم به انسولین است.
ساکسندا(saxenda)
ساکسندا هم نام دیگر تجاری داروی لیراگلوتاید است . این دارو برای کنترل وزن و کاهش چربی شکمی مصرف می گردد. میزان دوز مصرفی لیراگلوتاید در ساکسندا به اند ازه ای نیست که مناسب افراد با دیابت نوع 1 یا 2 باشد و تنها در کنار یک برنامه ورزشی مناسب و رژیم غذایی اصولی می تواند موجب کاهش وزن شود.
در واقع لیراگلوتاید در داروی ساکسندا نقش کاهنده اشتها و کاهنده سرعت هضم غذا در معده است تا فرد دیرتر احساس گرسنگی کند. بنابراین آمپول ساکسندا تنها یک داروی چربی سوز بوده و مناسب درمان دیابت نوع 2 نیست.
ویکتوزا(victoza)
ویکتوزا نام تجاری داروی لیراگلوتاید خارجی است. این دارو مشابه با ملیتاید در بیماران مبتلا به دیابت و کاهش وزن در افراد مقاوم به انسولین تجویز می شود. این دارو به پانکراس یا لوزالمعده کمک می کند تا با بالا رفتن قند در خون یک میزان مشخصی انسولین تولید کند.
کاربردهای آمپول ملیتاید، ساکسندا و ویکتوزا
آمپول ملیتاید، ساکسندا و ویکتوزا در واقع حاوی اینکریتن هستند. اینکریتن نوعی از هورمون های موجود در گوارش است که سبب افزایش ترشح انسولین پس از مصرف غذا شده و مانع از بالا رفتن بیش از حد قند خون می گردد. لذا موجب کنترل قند خون، میزان ترشح انسولین و هضم غذا در معده می شوند.
گاهی بدن در تولید و ترشح این هورمون ضروری گوارشی، دچار اختلال شده و دیابت نوع 2 شکل می گیرد. آمپول ملیتاید، ساکسندا و ویکتوزا داروی لیراگلوتاید و نوع مصنوعی هورمون اینکریتن هستند و در این موارد کاربردهای مشابهی دارند.
این سه دسته دارو برای کنترل انسولین در بیماران دیابت نوع 2 و افرادی که با چاقی های وابسته و مقاوم به انسولین رو به رو هستند کاربرد دارند و برای کنترل قند خون، تنظیم انسولین و کاهش اشتها تجویز می گردد.
تفاوت آمپول ملیتاید، ساکسندا و ویکتوزا
ساکسندا و ویکتوزا و ملیتاید، از لحاظ دارویی و مولکولی باهم تفاوتی ندارند و هر سه حاوی لیراگلوتاید می باشند. هر سه این داروها برای کنترل وزن مورد استفاده قرار می گیرند . تفاوت ساکسندا و ویکتوزا در اندازه آنها می باشد، ساکسندا قلم حاوی ۳ میلی گرم و ویکتوزا حاوی ۱.۸ میلی گرم می باشد.
همچنین مورد استفاده ساکسندا برای کاهش وزن است و ویکتوزا در بیماران دیابتی برای کنترل سطح گلوکوز استفاده می شود و هردوقلم ساکسندا و ویکتوزا ساخت شرکت Novo Nordisk می باشند. ملیتاید نسخه ی ایرانی آمپول ساکسندا و ویکتوزا می باشد و برای کاهش وزن به کار می رود و از آنجاییکه فعلا واردات آمپول ساکسندا و ویکتوزا صورت نمی گیرد می توان از مشابه ایرانی یعنی آمپول ملیتاید با همان ترکیبات و مواد موثره و عملکرد برای کاهش وزن استفاده کرد.
تفاوت آمپول ملیتاید با ساکسندا و ویکتوزا بیشتر در میزان دوز لیراگلوتاید آنهاست و در ساختار مولکول دارویی تفاوت چندانی باهم ندارند. ساکسندا برای کاهش وزن و چربی سوزی مناسب بوده و ویکتوزا یک دارو برای کنترل گلوکز در بیماران دیابتی است که نوع ایرانی آن ملیتاید است.
چگونه لیراگلوتاید موجب لاغری می شود؟
لیراگلوتاید یک هورمون آنالوگ GLP1، یعنی تنظیم کننده فیزیولوژیکی اشتها و کالری دریافتی است. گیرنده های GLP1 در بسیاری از مناطق مغز یافت می شوند. این دارو برای استفاده در کنترل وزن مزمن علاوه بر رژیم غذایی و ورزش در افراد چاق با BMI 30 و بالاتر تایید شده است.
دوز مورد استفاده لیراگلوتاید برای چاقی با دوز مورد استفاده برای دیابت متفاوت است. این دارو باید با 0.6 میلی گرم شروع شود و به تدریج افزایش یابد تا به 3 میلی گرم برسد. در بررسی تفاوت های آمپول ملیتاید با ساکسندا و ویکتوزا بیان شد که میزان دوز مصرف در هر کدام چگونه باید باشد. با توجه به BMI وزن هر شخص و متناسب با توده چربی و وزن دوز داروهای ملیتاید، ساکسندا و ویکتوزا که حاوی لیراگلوتاید هستند مشخص می شود.
اما در نهایت فرآیند آن برای لاغری در بدن با مهار کردن آنزیم های اشتها در گوارش صورت می گیرد. به این صورت که با کاهش سرعت زنجیره هضم غذا، بدن دیر تر احساس گرسنگی کرده و مواد غذایی بیشتر در معده خواهند ماند. بدین صورت فرد دیر تر به مواد غذایی احتیاج پیدا کرده و کالری کمتری دریافت می کند. در افراد مبتلا به دیابت این اتفاق با کاهش قند خون و کنترل انسولین همراه است که موجب افزایش متابولیسم بدن شده و کاهش وزن صورت می گیرد.
آمپول ملیتاید برای چاقی
از اثرات دیگر آمپول ملیتاید کاهش سرعت تخلیه معده و کاهش اشتها است که این اثرات این سوال را در ذهن جاری می کند که آیا آمپول ملیتاید لاغر می کند ؟ در پاسخ باید گفت که مصرف آمپول ملیتاید برای لاغری برای دو گروه از افراد مناسب است. در صورتی که جزو یکی از این دو گروه هستید ممکن است پزشک آمپول لاغری ملیتاید را برای شما تجویز کند:
- افرادی که شاخص توده بدنی (BMI) بالای ۳۰ دارند.
- افرادی که شاخص توده بدنی بالای ۲۷ دارند و علاوه بر آن یک اختلال مرتبط با چاقی مثل فشار خون بالا یا اختلال چربی خون دارند.
دوز مصرف آمپول ملیتاید
بهتر است جهت تزریق آمپول ملیتاید طبق تجویز پزشک خود عمل کنید. در این قسمت برای افزودن دانسته های شما دوز متداول این دارو آورده شده است که البته هیچ وقت جایگزین مناسبی برای توصیههای پزشک شما نیست.
- دوز مصرف آمپول ملیتاید برای لاغری
برای لاغری در ابتدا روزانه با دوز 0.6 میلیگرم آغاز میشود. با توجه به شرایط بیمار و به صورت هفتگی امکان افزایش 0.6 میلیگرم دیگر وجود دارد تا به دوز روزانه 3 میلیگرم برسد. نهایتا در صورت عدم تغییر وزن (حداقل بهمقدار ۴ تا ۵ درصد وزن بدن) پس از ۱۶ هفته از شروع مصرف دارو، باید استفاده از آن قطع شود.
- دوز مصرف آمپول ملیتاید برای دیابت
برای دیابت ابتدا روزانه دارو با دوز 0.6 میلیگرم شروع میشود. و چنانچه فرد بتواند عوارض آن را پس از یک هفته تحمل کند ، به دوز 1.2 میلیگرم در روز افزایش می یابد. اگر کنترل قند خون مناسب حاصل نشد، میتوان دوز دارو را به 1.8 میلیگرم بهصورت روزانه رساند.
مصرف آمپول ملیتاید
قبل از استفاده ملیتاید حتما نحوه مصرف آن را از بروشور داخل جعبه مطالعه کنید. نحوه استفاده از آمپول ملیتاید به این صورت است که این دارو با دوز های کم اغاز می شود و هر روز یکبار تزریق می شود.
طریقه مصرف آمپول ملیتاید بهصورت تزریق زیر جلدی به عضلات شکم (بهفاصله ۵ سانتیمتر از ناف)،جلوی ران یا قسمت بالایی و پشتی بازو است.این دارو قلمی است و توسط خود بیمار هم قابل استفاده است.
محل تزریق باید هر روز عوض شود تا از بروز مشکلات ناحیه تزریق جلوگیری شود و در هر بار تزریق از سوزن جدید استفاده کنید.در صورت فراموشی یک نوبت، دوز فراموش شده باید نادیده گرفته شود و برنامه مصرف منظم طبق روال قبل باید رعایت شود. زمان تزریق آمپول ملیتاید نسبت به غذا و طول روز تفاوتی ندارد.
هشدار مصرف آمپول ملیتاید
مصرف آمپول ملیتاید هرگز نباید به صورت خودسرانه توسط خود فرد برای لاغری صورت گیرد. و برای کاهش وزنی سالم و پایدار باید سبک زندگی را به کمک رژیم غذایی متعادل و برنامه ورزشی تغییر دهید. حتی اگر فرض کنیم درمان با آمپول ملیتاید معجزه آسا است و وزن زیادی را کاهش می دهد آیا شما می خواهید همیشه و به صورت روزانه تزریق را انجام دهید؟ برای رسیدن به نتیجه مناسب به دنبال روشی باشید که بدون آسیب هر روز انجام دهید
نکات مربوط به آمپول ملیتاید
- قلم ملیتاید را تنها با دستور پزشک مصرف کنید و از مصرف سرخود و یا توصیه به دیگران بدون مشورت با پزشک بپرهیزید.
- میزان قند خون فرد قبل از مصرف و همچنین در طی مصرف باید بررسی شود.
- این دارو نباید در بیماران دارای دیابت نوع 1 یا درمان دیابت کتواسییدوز استفاده شود.
- مصرف این دارو در افرادی که نارسایی کبدی و کلیوی دارند باید با احتیاط و فقط تحت نظر پزشک مصرف شود.
عوارض آمپول ملیتاید
قبل از مصرف بهتر است در مورد عوارض آمپول ملیتاید برای لاغری و دیابت اطلاع داشته باشید. بهخاطر داشته باشید که این عوارض در همه افراد بروز نمیکند و در صورت نگرانی میتوانید با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید. برخی از شایعترین عوارض جانبی عبارتند از:
- تهوع، استفراغ و کاهش اشتها: مشکلات گوارشی شایعترین عوارض جانبی آمپول ملیتاید هستند و ممکن است در ۳۰ درصد از بیماران رخ دهد.
- اسهال: اسهال یکی دیگر از عوارض شایع داروی لیراگلوتاید است که تا ۲۰ درصد بیماران را تحت تأثیر قرار میدهد.
- سوء هاضمه و یبوست: این عوارض گوارشی ممکن است در برخی بیماران نیز رخ دهد.
- سرگیجه، سردرد و خستگی: ممکن است تا ۱۰ درصد از بیماران این عوارض را تجربه کنند.
- تاری دید: این عارضه کمتر شایع است اما ممکن است همچنان در برخی از بیماران رخ دهد.
- مشکلات کیسه صفرا: اگرچه نادر است، مشکلات کیسه صفرا در برخی از بیمارانی که آمپول ملیتاید مصرف میکنند گزارش شده است.
- مشکلات کلیوی: در افرادی که از قبل مشکلات کلیوی دارند، اسهال، تهوع و استفراغ ممکن است باعث از دست دادن مایعات (کمآبی) شود که میتواند مشکلات کلیوی را بدتر کند.
- تومورهای تیروئید: اگرچه نادر است، آمپول ملیتاید با افزایش خطر ابتلا به تومورهای تیروئید، از جمله سرطان تیروئید مرتبط است. در صورتی که سابقه ابتلا به تومورهای تیروئید در خود یا خانواده دارید با پزشک در مورد آن مشورت کنید.
- واکنش های آلرژیک جدی: در صورت مشاهده علائم یک واکنش آلرژیک جدی مانند تورم صورت، لبها، زبان یا گلو، مشکلات تنفسی یا بلع، بثورات شدید یا خارش، غش و احساس سرگیجه فوراً مصرف لیراگلوتاید را متوقف کنید و به دنبال کمک فوری پزشکی باشید.
ضروری است در مورد هرگونه عوارض جانبی با پزشک خود صحبت کنید، تا بتواند راهنماییهایی در مورد نحوه مدیریت آنها به شما ارائه دهد یا در صورت لزوم دوز دارو را تنظیم کند.
شرایط نگهداری از قلم تزریقی ملیتاید
- قلم ملیتاید را در يخچال و در دماي 2 تا 8 درجه سانتی گراد نگهداری کنید.
- از يخزدن قلم حاوی دارو جلوگيري کرده و در صورتي كه ملیتاید يخ زده باشد، از آن استفاده نکنید.
- در صورتی که از دارو استفاده نمیکنید، درپوش قلم را روی آن قرار دهید.
- لازم است ملیتاید در برابر تماس مستقیم با نور خورشید و یا گرمای زیاد حفاظت شود.
- بعد از هر بار تزریق، سوزن را از قلم جدا کنید و آن را با احتیاط دور بیندازید و قلم ملیتاید را بدون سوزن نگهداری کنید. این کار باعث کاهش خطر آلودگی، عفونت و نشتی از قلم و در نتیجه اطمینان یافتن از دقت دوز ملیتاید میشود.
تداخلات دارویی آمپول ملیتاید
- انسولین: لیراگلوتاید ممکن است با انسولین تداخل داشته باشد و منجر به هیپوگلیسمی (قند خون پایین) شود. بنابراین، هنگام استفاده از لیراگلوتاید همراه با انسولین، نظارت دقیق بر سطح قند خون ضروری است.
- داروهای خوراکی دیابت: آمپول ملیتاید میتواند با داروهای خوراکی مورد استفاده برای درمان دیابت تداخل داشته باشد. بنابراین، هنگام استفاده از لیراگلوتاید با داروهای خوراکی، نظارت دقیق بر سطح قند خون ضروری است.
این موارد شایعترین تداخلات دارویی آمپول ملیتاید هستند. لیراگلوتاید ممکن است با داروهای دیگری نیز تداخل داشته باشد. در صورت نگرانی میتوانید با داروساز در مورد تداخلات احتمالی مشورت کنید.
کلام پایانی
آمپول ملیتاید نام تجاری داروی لیراگلوتاید است. این دارو برای درمان دیابت نوع ۲ و چاقی مزمن استفاده میشود. به یاد داشته باشید مشورت با پزشک اولین رکن در تعیین دوز مصرفی این داروهاست و نباید خودسرانه از آنها استفاده کنید. دوز مصرفی برای این داروهای به متغیرهایی بسیاری در فیزیک هر فرد بستگی دارد. در گستره تولیدات دارو، شرکت های داروسازی و وارد کننده های داروهای خارجی انواع مختلفی از یک دارو را در بازار عرضه می کنند. اطلاعات دارویی و بررسی تفاوت های آمپول ملیتاید با ساکسندا و ویکتوزا در این متن به کاربران این داروها کمک می کند تا با اطلاعات بیشتر از آنها استفاده کنند.
سوالات متداول
چه افرادی مجاز به دریافت آمپول های ملیتاید، ساکسندا و ویکتوزا هستند؟
همانطور که در این متن گفته شد برای کاهش وزن افراد با شاخصه توده بدنی یعنی BMI 30 به بالا مجاز به دریافت این دارو برای لاغری هستند. افرادی که دارای دیابت هستند هم متناسب با تجویز پزشک می توانند از این داروهای حاوی لیراگلوتاید استفاده کنند.
تفاوت های آمپول ملیتاید با ساکسندا و ویکتوزا در تزریق چگونه است؟
هر سه این اشکال دارویی حاوی لیراگلوتاید، باید به صورت زیر جلدی تزریق شوند و تزریق آنها با هم تفاوتی ندارد. تزریق زیر جلدی این داروها به منظور جذب آهسته مایع آمپول به کار برده می شود. یعنی نباید این دارو به سرعت در خون ریخته شود و لازم است طی مدت 8 الی 13 ساعت از زیر جلد یعنی زیر لایه درم پوست با جذب مویرگی در بدن انتشار یابد.
برای لاغری کدام نوع از داروی لیراگلوتاید را مصرف کنیم؟
برای افراد عادی با BMI 30 به بالا ساکسندا توصیه می شود و افراد دارای دیابت بهتر است از ویکتوزا یا ملیتاید استفاده کنند اما با توجه به اینکه نه ساکسندا و نه ویکتوزا در ایران به وفور یافت نمی شود و انواع تقلبی آنها بسیار است بهتر خواهد بود تا در هر دو مورد از آمپول ملیتاید برای لاغری استفاده کنید.