عوارض قطره آهن در نوزاد
قطره آهن
آهن یکی از مهمترین عناصر در بدن هر فرد و به خصوص نوزادان میباشد و در رشد کودک موثر میباشد. اما باید بدانید هر داروی شیمیایی در بدن یک سری مضراتی نیز دارد. قطره آهن یک راه حل خوب برای نوزادانیست که از فقر آهن رنج میبرد.به همین دلیل در این مقاله سعی داریم برای آگاه سازی شما والدین نسبت به استفاده از قطره آهن برای فرزندانتان اقدام کردیم.
نوزادانی که از شیر مادر تغذیه میشوند و آهن کافی دریافت نمیکنند، باید قطره آهن را در دستور مصرف خود قرار دهند. اما در نوزادان که شیر خشک غنی شده با آهن مصرف می کنند، نباید آهن اضافه تر مصرف کنند. نوزادان ۷ تا ۱۲ ماهه به ۱۱ میلی گرم آهن در روز نیاز دارند و کودکان ۱ تا ۳ ساله به ۷ میلی گرم آهن در روز نیازمندند.
برخی دیگر از گروه های سنیی که به قطره آهن نیاز دارند تشکیل شده از:
- کودکان مبتلا به کم خونی
- اصلاح فقر آهن در کودکان مبتلا به کم خونی
- کودکانی که فعالیت زیادی دارند
- شیرخوارانی که انحصاراً با شیر مادر تغذیه می شوند
عوارض قطره آهن برای کودکان
از عوارض معمول استفاده از قطره آهن میتوان به موارد زیر اشاره کرد
تحریک روده
سوزش سر دل
گرفتگی عضلات
تحریک عمومی معده
همچنین یکی از شاخص ترین عوارض آن ها یبوست است که وضعیت ناراحت کننده ای را برای کودک به وجود می آورد.
از کجا بفهمیم کودک نیاز به مکمل کودک دارد؟
در حالت ایده آل، کودکان بایستی آهن و سایر ویتامین های مورد نیاز بدن خود را بر اساس یک رژیم غذایی مناسب به صورت مرتب دریافت کنند. در صورتی که این رژیم غذایی حاوی آهن کافی باشد نیازی به مصرف قطره آهن نیست. در ادامه چند ماده غذایی که حاوی آهن کافی برای کودک هستند را معرفی می کنیم:
- گوشت قرمز (گوشت گاو، گوشت اندام و جگر)
- بوقلمون، گوشت خوک و مرغ
- ماهی
- غلات غنی شده، از جمله بلغور جو دوسر
- سبزیجات با برگ سبز تیره مانند کلم پیچ، کلم بروکلی و اسفناج
- لوبیا
- آلو
مشکل سیاه شدن دندان و رفع آن
یکی از مشکلاتی که معمولا در قطره آهن وجود دارد علاوه بر مشکلات گوارشی مشکل تغییر رنگ در دندان ها است که به علت نوع آهن استفاده شده در این قطره ها میباشد. لیپوزومال یک نوع ترکیب اهن است که به قطعات خرد شده و توسط یک لایه فسفولیپدی پوشانده شده است. در این نوع قطره های خوراکی کودک مقداری از آهن لیپوزومال وجود دارد و میتوان گفت در قطره هایی که از ترکیب لیپوزومال استفاده شده است باعث سیاهی دندان های کودک نمیشود. لیپوزومال فاید بسیاری دارد که میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- عوارض گوارشی خیلی کم مانند کاهش کرامپ شکمی و تهوع
- عدم سیاهی دندان ها
- عدم ایجاد مزه بد در دهان
عوارض گوارشی مصرف قطره آهن چیست؟
- احساس بیماری همانند حالت تهوع و سرگیجه
- سوزش سر دل یا ناراحتی های معده
- از بین رفتن اشتها
- یبوست
- اسهال
- تیرگی مدفوع
- تغییر رنگ دندان به رنگ سیاه
بهتر است بدانید بهترین زمانی که آهن در بدن جذب میشود در حالت ناشتایی میباشد. با این وجود، مکملهای آهن میتواند باعث انقباض های معده، اسهال و حالت تهوع در بعضی از افراد شوند. با مصرف قطره آهن بدون عوارض دیگر نباید نگران عوارض زیاد قطره آهن برای کودک خود باشید چرا که این مکمل ها با استفاده از تکنولوژی نانو و آهن لیپوزومال ساخته شده اند و دارای کمترین عوارض میباشند. ممکن است برای جلوگیری از این مشکل نیاز به مصرف آهن با مقدار کمی غذا داشته باشید؛به یاد داشته باشید شیر و کلسیوم و آنتی اکسیدان ها را نباید همراه با مکمل آهنن مصرف کنید.
عدم مصرف قطره آهن در کودکان چه عوارضی دارد ؟
آهن در بدن پروتئین هایی را تولید میکند که وظیفه اکسیژن رسانی به تمام نقاط بدن را دارا میباشد. در صورت فقدان یا کمبود این نوع از پروتئین ها بدن با مشکلات بسیاری مواجه میشود.
کودکان به چه میزان آهن در ماه نیاز دارند؟
روزانه مصرف 1 سی سی در کودکان ضروری است. در صورت ابتلا کودک به فقر آهن و کم خونی باید طبق نظر پزشک مقدار دز مصرفی کودک بررسی شود. جهت استفاده قطره آهن باید به طور مستقیم در دهان چکانده شود و یا مقدار مورد نیاز را در نصف لیوان آب ریخته و آن را مصرف نمایید.
دستورالعمل مصرف قطره آهن در کودکان
دستورالعمل کلی استفاده از قطره آهن در کودکان به شرح زیر است:
قطره آهن در نوزادانی که تازه به دنیا آمده اند به ازای هر یک کیلوگرم 1 میلی گرم روزانه باید مصرف شود و و حداکثر تا 15 میلی گرم در روز ادامه دارد.
در نوزادانی که به صورت نارس به دنیا آمده اند و از شیر مادر تغذیه میکنند به اندازه 2 میلی گرم در روز به ازای هر 1 کیلوگرم در روز میباشد که از هفته دوم تا دوماهگی ادامه دارد. باید بدانید زمان شروع قطره آهن در کودک به تشخیص پزشک بستگی دارد.
نوزادانی که با وزن کم تر از 1500 کیلو متولد مکیشود مقدار مصرف قطره آهن به روزی 3 تا 4 میلی گرم در روز تغییر میابد.
نکات مهم در مصرف قطره آهن
باید در نظر داشت که قطره آهن فروفورت کودکان جایگزین رژیم غذایی اصلی نمیباشد و بایستی از مصرف بیش از مقدار توصیه شده آن بپرهیزید.
در صورت مصرف برخی داروهای دیگر و یا ابتلا به بیماریهای زمینهای همانند از جمله هموکروماتوزیس، هموسیدروزیس، آنمی همولیتیک و … قبل از مصرف حتما باید با پزشک مشورت شود.
در صورت بروز هر گونه حساسیت در کودک از مصرف آن خودداری کنید.
تداخلات دارویی
مصرف ویتامین سی در کنار مصرف آهن جذب آهن را افزایش میدهد. در صورت نیاز به استفاده از داروهای ضد اسید برای کودک باید حتما با پزشک مشورت کنید. باید در نظر داشته باشید نوشیدنی های کافئین دار و شیر را 2 ساعت قبل و بعد از مصرف آهن استفاده نکنید.
به طور کلی عوارض جانبی شایع به دنبال مصرف قطرههای آهن شامل عوارض گوارشی از جمله دلدرد، حالت تهوع، اسهال، یبوست و مدفوع سیاه میباشد، که در بیشتر موارد قابل تحمل بوده و پس از چندین هفته استفاده از محصول، برطرف میشود.
سوالات متداول
قطره آهن با چه موادی تداخل دارویی دارد؟
باید بدانید 2 ساعت قبل و بعد از مصرف قطره آهن نباید از لبنیات و نوشیدنی های کافئین دار استفاده کنید چرا که جذب آهن را به شدت کاهش داده و ممکن است باعث تداخل دارویی شود.
مصرف بیش از حد قطره آهن چه عوارضی دارد؟
سلام با مصرف آهن دندونهای دخترم تیره و سیاه شده چه طور میشه جلوش رو گرفت؟
نگران این موضوع نباشید اکثر لکه ها زود گدر هستند و به مرور از بین می روند ولی بهتر است از قطره های آهن لیپوزموال برای کودک خودتون استفاده کنید و سعی کنید با روش صحیح از قطره چکان استفاده کنید تا قطره آهن برخوردی با دندان نداشته باشد. بعد از مصرف آهن هم دندانها را تمیز کنید با آب یا دستمال تمیز.